Κατά μέσο όρο, μια κυλιόμενη κλίμακα στις Ηνωμένες Πολιτείες μεταφέρει περίπου 12.000 ανθρώπους σε καθημερινή βάση. Αυτό σημαίνει σχεδόν 3 εκατομμύρια ανθρώπους κάθε χρόνο. Δεδομένου ότι στη χώρα υπάρχουν περίπου 35.000 κυλιόμενες κλίμακες, αυτό σημαίνει ότι μεταφέρουν αντίστοιχα 105 δισεκατομμύρια επιβάτες κάθε χρόνο. Εάν αυτά τα δυσθεώρητα νούμερα, τα οποία αναφέρονται από τη National Elevator Industry Inc. (NEII), ληφθούν σοβαρά υπόψη, τότε η εξέλιξη των κυλιόμενων κλιμάκων είναι ασυγκράτητη.
Το πνευματικό παιδί του Αμερικάνου εφευρέτη Charles Seeberger, ο οποίος δημιούργησε την πρώτη κυλιόμενη κλίμακα στον κόσμο (εξ ου και ο αγγλικός όρος "escalator" ο οποίος συνδυάζει την ιταλική λέξη "Scala" που σημαίνει σκαλιά και την αγγλικά λέξη "elevator" που σημαίνει ασανσέρ), παρουσιάστηκε για πρώτη φορά στη Διεθνή Έκθεση του Παρισιού το 1900 και κέρδισε το πρώτο βραβείο. 117 χρόνια μετά, η κυλιόμενη κλίμακα έχει υποστεί πολλές βελτιώσεις. Έχει μεταμορφωθεί όχι μόνο σε ό,τι αφορά το μήκος αλλά και το σχήμα. Ενώ οι υπερβολικά μεγάλου μήκους κυλιόμενες κλίμακες καλύπτουν εκατοντάδες μέτρα, οι κυλιόμενες κλίμακες σε αψιδωτή και ελικοειδή μορφή προσδίδουν στυλ και σχεδιασμό στην παραδοσιακή αντίληψη. Παρόλα αυτά όμως, η βασική της λειτουργία παραμένει η ίδια, μια συνεχώς κινούμενη σκάλα που βοηθά τους ανθρώπους να μετακινούνται προς τα πάνω ή προς τα κάτω σε κατακόρυφες αποστάσεις.
Οι σημερινές κυλιόμενες κλίμακες κατασκευάζονται σε γενικές γραμμές με τη συνδυαστική χρήση χάλυβα, αλουμινίου και πλαστικού. Ενώ κάποιες παλαιότερες διέθεταν κάποια μέρη από ξύλο, αυτές είναι σπάνιες δεδομένου ότι το ξύλο δεν είναι πολύ ανθεκτικό υλικό. Και η αντοχή αποτελεί ζήτημα πρωταρχικής σημασίας όσον αφορά τις κυλιόμενες κλίμακες, κυρίως επειδή δημιουργούν ανυψωτική δύναμη 4.500 χιλιόγραμμων κατά μέσο όρο και επειδή βρίσκονται σε διαρκή κίνηση.
Οι επιβάτες μεταφέρονται με ταχύτητα 0,5 μέτρα ανά δευτερόλεπτο στις περισσότερες εγκαταστάσεις λιανικών πωλήσεων και αεροδρομίων, ενώ οι κυλιόμενες κλίμακες των μετρό μπορούν να κινούνται με υψηλότερη ταχύτητα περίπου 0,75 μέτρα ανά δευτερόλεπτο. Αξίζει να σημειωθεί ότι αυτό το τεράστιο μηχάνημα είναι απόλυτα ασφαλές και αξιόπιστο εφόσον χρησιμοποιείται ορθά.
Η συμπεριφορά των επιβατών θεωρείται συχνά ως η αιτία του 64% όλων των ατυχημάτων που προκαλούνται στις κυλιόμενες κλίμακες. Οι χρήστες συνήθως αφήνουν τις τσάντες τους κάτω, είναι απασχολημένοι με τα τηλέφωνά τους ή απλώς δεν προσέχουν, γεγονός το οποίο μπορεί να τους κάνει να χάσουν την ισορροπία τους με αποτέλεσμα να προκληθούν ατυχήματα. Παρά τις ατυχείς αυτές στιγμές, οι κυλιόμενες κλίμακες αποτελούν δοκιμασμένα μηχανήματα τα οποία μεταφέρουν τους επιβάτες από το σημείο Α στο σημείο Β. Με την εξέλιξη της τεχνολογικής προόδου, το μέλλον των κυλιόμενων κλιμάκων θα μπορούσε να δοκιμάσει τα όρια της φαντασίας μας.
ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΡΕΚΟΡ ΓΚΙΝΕΣ ΓΙΑ ΚΥΛΙΟΜΕΝΕΣ ΚΛΙΜΑΚΕΣ:
Η μικρότερη κυλιόμενη κλίμακα:
Ο κυλιόμενος διάδρομος στο Εμπορικό Κέντρο Okadaya More στην Ιαπωνία με κατακόρυφο ύψος τα 83,4 εκατοστά ή 2 πόδια και 8 ίντσες.
Η μεγαλύτερη κυλιόμενη κλίμακα:
Το σύστημα κυλιόμενων κλιμάκων και διαδρόμων Central Hillside Escalator Link στο Χονγκ Κονγκ το οποίο καλύπτει απόσταση 800 μέτρων ή 2.624 τετραγωνικών ποδιών.
Οι περισσότερες κυλιόμενες κλίμακες σε σύστημα μετρό:
Το υπόγειο σύστημα μετρό της Ουάσιγκτον DC διαθέτει σύστημα 557 κυλιόμενων κλιμάκων το οποίο συντηρείται από 90 τεχνικούς.
Η μεγαλύτερη κυλιόμενη κλίμακα σε μετρό:
Ο σταθμός Admiralteyskaya στην Αγία Πετρούπολη στη Ρωσία διαθέτει τέσσερις μεγάλες κυλιόμενες κλίμακες, η καθεμία με κατακόρυφη διαδρομή 68,6 μέτρα ή 225,07 πόδια, με 770 σκαλοπάτια.
Οι πρώτες αψιδωτές κυλιόμενες κλίμακες στον κόσμο:
Η αίθουσα συναυλιών Elbphilharmonie στο Αμβούργο της Γερμανίας. Οι δύο αψιδωτές κυλιόμενες κλίμακες της KONE είναι πάνω από 80 μέτρα σε μήκος και φτάνουν τα 21,43 μέτρα σε ύψος.